Grootste arrestatiegolf van vakbondsleden in Turkije sinds de dictatuur

Printervriendelijke versieSend by email

In de nacht van 25 op 26 juni zijn in verschillende delen van Turkije meer dan 70 vakbondsleden opgepakt. Allen waren lid van de onafhankelijke confederatie KESK (ambtenaren) en verschillende aan de KESK gerelateerde bonden.

In 11 verschillende regios in meer dan 20 verschillende steden in Turkije viel de politie de huizen van vakbondleden binnen, ook werden de kantoren van de lerarenbond Eğitim-Sen en de confederatie KESK binnengevallen en computers in beslag genomen. Het is de grootste arrestatiegolf van vakbondsleden in Turkije sinds de militaire dictatuur in de jaren 80.

De vakbondsleden werden opgepakt als deel van de zogenaamde KCK operatie, een campagne van de Turkse overheid tegen de Koerdische communistische partij PKK. De vakbondsleden werden dan ook opgepakt onder de anti-terrorisme wetgeving en beschuldigd van lidmaatschap van een illegale Koerdische organisatie. Echter zoals verschillende Turkse en internationale mensenrechtenorganisatie aangeven wordt deze anti-terrorisme wetgeving gebruikt om elke kritische (linkse) oppositie tegen de huidige Turkse AKP regering monddood te maken. Een duidelijk bewijs hiervan is dat, alhoewel er inmiddels al honderden vakbondsleden zijn opgepakt, er bijna niemand daadwerkeijk is veroordeeld voorlidmaatschap van PKK. Velen, zoals de leden van het vrouwennetwerk van de KESK die rond 8 maart dit jaar werden opgepakt, zitten zelfs vast zonder dat ze in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Ook de recente arrestatie golf is er duidelijk op gericht om de invloed van de KESK te breken. Dit blijkt uit de positie van de vakbondsactivisten hebben die zijn gearresteerd: het zijn bijna allemaal hooggesplaaste vakbondsleden zoals algemeen secretarissen van de bonden, leiders van lokale afdelingen, CAO onderhandelaars, leden van internationale afdelingen en de coordinatoren van de vrouwennetwerken.    

Internationale vakbondskoepels als Education International hebben de arrestaties dan ook scherp veroordeeld (zie: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2214). De confederatie KESK en lerarenbond Eğıtım-Sen vragen expliciet om internationale solidariteit vanuit de vakbeweging, onder andere door protestbrieven te schrijven naar de Turkse regering en ambassades. TIE ondersteunt deze oproep en veroordeelt de toenemende repressie van de onafhankelijke Turkse vakbeweging door de huidige regering scherp. Zie de oproep van Eğıtım-Sen in de onderstaande link (in het Engels). Ook de Federatie van Democratische Arbeidersverenigingen DiDF in Nederland heeft een solidariteitsoproep gedaan (zie bijgevoegd bestand). 

Meer informatie over de arrestaties in de volgende links (ook in het Engels):

http://bianet.org/english/freedom-of-expression/139357-police-detain-65-union-members-in-kck-probe

http://www.hurriyetdailynews.com/major-kck-raid-on-unions-71-detained-brings-reactions.aspx?pageID=238&nID=24015&NewsCatID=339

  

BijlageGrootte
KESKOperation25.06.12.pdf82.3 KB
VAKBONDSLEIDER IN TURKIJE VASTGENOMEN-DiDF.doc135 KB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren