Solidariteitsbezoek kaderleden FNV Bondgenoten aan picketline ontslagen vakbondleden in Turkije.

Printervriendelijke versieSend by email

Sinds 3 jaar ondersteunt TIE-Netherlands een samenwerkingsverband tussen de onafhankelijke Turkse metaalbond Birlesik Metal-Is en de werkgroep internationale solidariteit uit de metaalsector van FNV Bondgenoten (WIS Metaal). Het samenwerkingsverband is erop gericht de Turkse metaalbond te ondersteunen in hun proces van vakbondsopbouw. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan de methodes van organiseren (‘organising’ en ‘productiemapping’) en het belang van de thema’s veiligheid en gezondheid op het werk en het gebruik van sociale media in het organiseren op de werkvloer.  

In het kader van de uitwisseling stond in het weekeinde van 15 februari een seminar gepland over ‘organising in de metaalsector’. Kaderleden van de WIS metaal Klaas Zwart en Imelda Tjong Tjin Joe reisden af naar Turkije om hun ervaringen over dit onderwerp te delen met de kaderleden van Birlesik Metal-Is. Echter voorafgaand aan het seminar brachten de twee een bedrijfsbezoek aan TataSteel Yasan en participeerden in een picketline van 9 ontslagen vakbondsleden van Birlesik Metal-Is bij het bedrijf Atasan. Hieronder een verslag van een van de kaderleden, Klaas Zwart.

---

Donderdagmiddag 13 februari, na de kadergroepvergadering waarin over het  Cao-overleg bij Tatasteel Ijmuiden werd teruggekoppeld,  ben ik naar Turkije afgereisd om een cursus aan Turkse vakbondsaktivisten van Birlesik Metal Is (BMIS, een democratische en aktieve vakbond in de metaal industrie in Turkije, aangesloten bij de vakbondscentrale  Disk) te geven in Sapanca 150  km ten zuidoosten van Istanbul.

En vast onderdeel van een dergelijk uitwisseling is het bezoek aan een van de vakbondsgroepen  in een  bedrijf. Dit keer stond TataSteel Yasan in Sakarya op het programma. TS Yasan is productiebedrijf van geverfde profielen met  91 werknemers die allen  bij BMIS aangesloten zijn. Het gesprek was  vriendelijk en ontspannen en de succeswensen voor onze Cao mag ik maandag op de ledenvergadering overbrengen.

Daarna  werden we meegenomen naar een picketline van bij Atasan. Eveneens op het inmense industrieterrein bij Sakarya. Atasan is een  productiebedrijf dat onderdelen voor bekende Europese witgoedfabricanten als Bosch, Electrolux, Siemens en AEG levert.

BMIS heeft het afgelopen jaar de arbeiders in de fabriek georganiseerd en de directie heeft begin februari 2014  9 werknemers/ vakbondskaders ontslagen, verschillende andere thuis bezocht met het dreigement hen ook te ontslaan en formeel verboden met de picketliners te  praten. Dit zou een ontslaggrond zijn.

Buiten het hek zijn wij, met de algemeen secretaris van BMIS, dhr C Göktas getuige als de andere werknemers, binnen de poort hun theepauze gebruiken om een solidariteitsmeeting met hun ontslagen collega's te houden. Hun voornaamste eis: het terug in dienst nemen van de negen ontslagen  collega's en betere arbeidsvoorwaarden. Het management laat zich niet zien. Het is nu de vierde dag  van de picketline en zowel de 9 uitgeslotenen als de nog werkende collega' s zijn erg blij met de solidariteit vanuit Nederland.

Klaas Zwart, vakbondskaderlid FNV Bondgenoten bij Tatasteel in IJmuiden: "ik ben erg onder de indruk van jullie solidariteit met de ontslagen collega's  en wens jullie heel veel succes. Gezamelijk zullen jullie winnen. Een bond die haar leden in de steek laat is onze steun niet waard, wij zijn blij met BMIS samen te werken en dat wij hier aanwezig zijn om onze solidariteit uit te spreken".

Imelda Tjong Tjin Joe , eveneens kaderlid van FNV Bondgenoten en werkzaam in de Metaal benadrukt "dat werknemers overal op de wereld de zelfde tegenstanders hebben en dat organisatie broodnodig blijft"

Zie voor een verslag van de CAO acties bij Tata onder andere deze link

Zie voor verslagen van eerdere activiteiten in het kader van de WIS Metaal-Birlesik Metal-Is uitwisseling:

http://www.tie-netherlands.nl/node/4776

http://www.tie-netherlands.nl/node/4605

http://www.tie-netherlands.nl/node/4604

http://www.tie-netherlands.nl/node/2884

http://www.tie-netherlands.nl/node/2800

http://www.tie-netherlands.nl/node/2778

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren