Lidl kaderleden in actie, mede-geïnspireerd door internationale uitwisseling.

Printervriendelijke versieSend by email

Sinds 3 jaar zijn Lidl kaderleden actief in een internationaal uitwisselingsproject met collega’s uit de supermarktsector in Chili. Daar leerden Lidl kaderleden onder andere hoe ze de problemen die ze tegenkomen op de werkvloer in kaart kunnen brengen. Een jaar lang hielden ze de problemen bij met te hoog, te zwaar en te lang tillen en verslepen binnen LIDL Nederland. Dat rapport werd vandaag gepresenteerd bij het hoofdkantoor van Lidl Nederland.  

De cijfers

Naar Chileens voorbeeld heeft de kadergroep van FNV Handel heeft een jaar lang geïnventariseerd wat personeel van Lidl moet tillen of verplaatsen. Zowel in de distributiecentra als binnen de filialen. Daadwerkelijk cijfermatig onderzoek is gedurende acht weken bij zeven Lidl-filialen gebeurd. Als norm voor te hoog werd 1,80 meter gehanteerd, topzwaar was als kisten van meer dan 20 kilo hoger dan 1,75 meter werden gestapeld. 1256 pallets waren volgens deze normen te zwaar, 615 topzwaar beladen en 28 pallets waren hierdoor omgevallen. In veertien filialen ging de kadergroep na of het tilwerk tot lichamelijke klachten leidt. De vakbond concludeert dat 16 procent rug-, pols-, schouder-, gewrichts- en of hoofdpijnklanten heeft. In sommige filialen zou dit zelfs 50 procent zijn (zie het rapport onder aan deze pagina).

Met hun eigen onderzoek hebben de kaderleden kunnen aantonen dat het probleem van te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen geen incidenten zijn, maar een structureel probleem betreft. Naast het aandragen van bewijsmateriaal van de misstanden formuleerden ze ook een aantal urgente verbeterpunten.

 

De actie

Zo’n 35 kaderleden waren vanochtend aanwezig bij het hoofdkantoor van Lidl. Gehuld in T-shirts “Minder werkdruk voor de hoogste kwaliteit” werd alles in stelling gebracht voor de presentatie van de brochure. De zon was met ons, net als een grote hoeveelheid gele ballonnen en een grote oplage van het verschenen rapport. Het duurde een tijd voordat financieel directeur Erwin Bziuk het rapport in ontvangst kwam nemen. In de tussentijd werden er een aantal slogans gescandeerd zoals: Hoe willen we de pallets? Lager! Hoe willen we de dozen? Lichter! Wanneer? Nu! Blijkbaar was de heer Bziuk geïnteresseerd genoeg geraakt vanwege de commotie, want na zo’n anderhalf uur kwam hij dat toch het rapport in ontvangst nemen. De belangrijkste bevindingen en urgente verbeterpunten werden door een van de kaderleden gepresenteerd. Bzuik gaf aan dat hij het rapport met aandacht zou lezen en de situatie serieus opnam. Hoe serieus zal ongetijfeld door de kaderleden worden bijgehouden in de toekomst. De komende week wordt het rapport over heel Nederland verspreid.

Naar Chileens model

Bijzonder aan het rapport is dat de informatie over de genoemde misstanden is verzameld door Lidl medewerkers zelf. Via zogenaamde productiemapping formulieren hebben Lidl kaderleden en hun collega’s een jaar lang systematisch bijgehouden hoeveel te hoge, topzware en omgevallen stapels dozen (pallets) de Lidl distributiecentra en winkels binnenkomen. Daarbij hebben we binnen de DC’s en filialen navraag gedaan over het aantal collega’s dat last heeft van lichamelijke klachten die direct te maken hebben met het stapelen en verslepen van de te hoge en te zware stapels dozen. Als laatste is er een groot archief van beeldmateriaal van de misstanden aangelegd.

Het systematisch bijhouden van schadelijke werkzaamheden in de Lidl winkels en distributiecentra is een methode die geleerd is in een internationale uitwisseling met vakbondscollega’s uit de supermarktsector in Chili, Zuid- Amerika. In Chili werken de vakbonden binnen de supermarktketen LIDER en het bijbehorende distributiecentrum LTS al een aantal jaren aan het in kaart brengen van de productie. En ze hebben daar indrukwekkende resultaten mee behaald als het gaat om het afdwingen van betere arbeidsomstandigheden.

Geïnspireerd door dit voorbeeld hebben de Lidl kaderleden nu dus zelf ook een deel van misstanden binnen hun productie in kaart gesystematiseerd, verwerkt tot een rapport en aan de buitenwereld gepresenteerd. Een mooi staaltje van internationaal vakbondswerk wat bovendien laat zien dat we vaak ook veel kunnen leren van onze vakbondscollega’s over de grens!

 

Lees hier meer over de persaankondiging van de actie:

http://www.fnvbondgenoten.nl/mijnbranche/branches/supermarkten/nieuws/856501-lidl_medewerkers_tillen_zich_een_breuk_aan_succes_lidl_160514/

http://www.transport-online.nl/site/nl/47808/lidl-medewerkers-tillen-zich-een-breuk-aan-het-succes-van-lidl/

Lees hier meer over de uitwisseling tussen kaderleden Lidl FNV Bondgenoten en Autonome Vakbonden van Wall-Mart Chili:

http://www.tie-netherlands.nl/node/4763

http://www.tie-netherlands.nl/node/4680

http://www.tie-netherlands.nl/node/4081

http://www.tie-netherlands.nl/node/3386

http://www.tie-netherlands.nl/node/2937

http://www.tie-netherlands.nl/node/2775

BijlageGrootte
rapport Lidl vertil je niet aan je succes.pdf450.13 KB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren