Geef je op voor bijeenkomst "onafhankelijk vakbondswerk in Rusland"- Russische collega's vertellen

Printervriendelijke versieSend by email

De Metaalsector van FNV Bondgenoten heeft al jaren een intensieve samenwerking met de MPRA, een onafhankelijke vakbondsfederatie van met vooral leden in de metaalsector in Rusland. Van 27-31 oktober zal een drietal vakbondsactivisten uit Rusland in Nederland zijn voor een studiebezoek. Zij zullen vakbondsbijeenkomsten bijwonen, werkplekken bezoeken en de problemen en uitdagingen waar Nederlandse vakbondsleden voor staan bespreken en vergelijken met hun eigen situatie.

Het is in Rusland niet makkelijk om je te organiseren in een vakbond die onafhankelijk is van de staat. Er is sprake van een nauwe samenwerking tussen de bedrijven en overheidsinstanties bij de bestrijding van de MPRA en andere onafhankelijke vakbonden. Activisten en organisers die pamfletten uitdelen worden gearresteerd en soms gemolesteerd; vergaderingen worden verboden; vakbondsleden ontvangen regelmatig bedreigingen en het klemmend advies om hun bezigheden te staken. In het geval van stakingen komt het nogal eens voor dat de politie het bedrijf bezet om te verhinderen dat de stakende arbeiders contact hebben met hun collega’s buiten de poort. Ook wettelijk zijn er nogal wat obstakels die een vrije vakbondsorganisatie in de weg staan. Zo lopen sinds vorig jaar organisaties die steun vanuit het buitenland ontvangen het risico om tot “buitenlandse agenten” te worden bestempeld en verboden te worden. Evenals veel andere maatschappelijke organisaties heeft de MPRA  te maken met toenemende repressie. Verscherpte inspecties vinden plaats door de belastingdienst en het MPRA-kantoor is onlangs gesloten ‘op last van de brandweer’.

Tijdens de bijeenkomst van 31 oktober zullen de Russische vakbondsleden meer vertellen over de specifieke context van vakbondswerk in hun land. Welke veranderingen hebben er de laatste jaren plaatsgevonden? Voor welke uitdagingen staan zij, welke successen hebben MPRA en haar lidbonden kunnen behalen en wat kunnen wij in Nederland doen om hen te ondersteunen?  We willen je hierbij uitnodigen om op 31 oktober te komen en met de Russische vakbondsleden in gesprek te gaan. Voor vertaling naar het Nederlands wordt gezorgd.

Rusland is de afgelopen tijd veel in het nieuws. Dit is een zeldzame kans om persoonlijk in gesprek te gaan met Russische vakbondsleden en om meer te weten te komen over hoe het is om een vakbond op te bouwen in het huidige Rusland.

 

Bijeenkomst ‘onafhankelijk vakbondswerk in Rusland: uitdagingen en successen’

Wanneer: vrijdag 31 oktober 10.00-13.00 (met eenvoudige lunch)

Waar: FNV Bondgenoten, Varrolaan 100, Utrecht

 

 

Meld je aan via: jan@tie-netherlands.nl

 

 

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren