Solidariteit met de historische staking van Turkse metaalbond Birlesik Metal-Is

Sinds 5 jaar faciliteert TIE-Netherlands een uitwisselingsprogramma tussen de Turkse Metaalbond Birlesik Metal-Is en de Werkgroep Internationale solidariteit – (WIS) Metaal van FNV. Birlesik Metal-Is organiseert vanaf vandaag en historische staking in de metaalsector in Turkije. Rond de 15000 metaal arbeiders in meer dan 42 bedrijven gaan in staking om de Turkse werkgevers organisatie MESS tot betere afspraken in de sector te dwingen.

Elke 2 jaar onderhandelen vakbonden en werkgevers organisaties in de Turkse metaal sector over de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden in de metaal sector. Onlangs zijn de onderhandelingen gestart voor deze sectorale CAO onderhandelingen voor de periode 2014-2016. Een van de belangrijkste onderhandelingspunten van de metaalbond Birlesik Metaal gaat over een verbetering van de lonen van de laagst betaalde metaal werkers. Een belangrijk punt omdat er een groot inkomensverschil bestaat tussen de arbeiders die hetzelfde werk doen in de sector.

Echter, tegengesteld aan dit voorstel, heeft de werkgeversorganisatie MESS in een afspraak met andere (gele) metaalbonden juist afgesproken om dit verschil te laten oplopen. Hierbij is voor nieuwe metaal werkers in de sector een loon afgesproken wat maar net boven het wettelijk minimum loon ligt. Bij aftrek van vakbondscontributie, zal dit loon zelfs onder het minimum loon terecht komen. Bovendien heeft de MESS met de andere metaalbonden afgesproken dat de periode waarvoor de sectorale CAO geldt zal worden uitgebreid van 2 naar 3 jaar. Dit betekent dus in feite een verslechtering van de onderhandelingspositie van de vakbonden en dus een verslechtering voor arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in de genoemde periode.

In tegenstelling tot de overige bonden in de sector, besloot Birlesik Metal-Is dit akkoord niet te accepteren. In een algemene ledenvergadering op 10 Januari werd de beslissing genomen een nationale staking te organiseren. Zo rond de 15000 metaalwerkers zullen in staking gaan in meer dan 42 metaalbedrijven. Hieronder bevinden zich meerdere multinationals zoals Schneider, Alstom, Mahle, Aperam, ABB, BOSAL, BEKAERT, Delphi Automotive, Federal Mogul, Prysmian, Isuzu, Candy Group en S.C.M. (Sistemi Commandi Mechanici). Zie hier het persbericht van Birlesik Metal-Is. De staking zal voortduren totdat er een overeenstemming is bereikt over bovenstaande punten. Birlesik Metal-Is zal moeten staken tot een akkoord anders zal ze het recht op CAO onderhandelingen in de sector verliezen.

Verschillende internationale vakbonden en vakbondskoepels hebben zich solidair verklaard met de staking zoals het Franse CJT, het Duitse IG Metal en IndustriALL. Ook de Werkgroep Internationale Solidariteit van FNV bracht een solidariteitsverklaring uit (zie annex  hieronder).  

TIE-Nederland, en overige TIE centra in Chili, Brazilië en Moskow,  verklaren zich solidair met de staking en de eisen van Birlesik Metal-Is. Birlesik Metal verwelkomt solidariteitsverklaringen, deze kunnen worden opgestuurd naar eyupozer@gmail.com, 00905362059121 en de facebookgroup: Solidarity with the Metal Strike in Turkey

BijlageGrootte
SolidarityletterFNV.pdf57.15 KB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren