FNV Metaal brengt solidariteitsbezoek aan bezette tegelfabriek in Istanboel, Turkije

Printervriendelijke versieSend by email

Sinds 11 dagen houden de arbeiders van tegelfabriek Sera Pool in Istanboel hun fabriek bezet. Ze protesteren hiermee tegen hun slechte arbeidsomstandigheden en de bedreigingen die ze ontvingen vanwege hun vakbondslidmaatschap. Een delegatie van FNV Metaal bracht een solidariteitsbezoek.

FNV Metaal in Turkije

3 Kaderleden van FNV Metaal waren afgelopen weekeinde in Istanboel, Turkije in het kader van een internationale vakbondsuitwisseling met collega metaalwerkers van de Turkse metaalbond Birlesik Metal-Is. De vakbondsuiwissling maakt deel uit van een breder solidariteitssamenwerking tussen de Werkgroep Internationale Solidariteit-Metaal FNV, TIE-Netherlands en de Turkse metaalbond Birlesik Metal-Is (zie oa dit artikel). Na een intensieve dag van uitwisselen van ervaringen op het hoofdkantoor van de Turkse metaalbond, brachten FNV kaderleden Klaas Zwart, Bruno Batterman en Wiegert Postema afgelopen zondag een solidariteitsbezoek aan de stakende arbeiders van de tegelfabriek Sera Pool.

Onrust in de tegel fabriek

Bij Sera Pool werken 150 werknemers in de productie van tegels, de meerderheid vrouwen. Ze maken tegels die, via exportbedrijf Padana, naar meer dan 60 landen worden geëxporteerd. Ook worden de tegels in Turkije gebruikt voor het maken van huizen, zwembaden en zelfs voor de bouw van de woning van de huidige president van Turkije, Tayip Erdogan.   

Ondanks hun internationale afzetmarkt blijken de arbeidsomstandigheden in de fabriek Sera Pool uitermate belabberd, zo blijkt uit een gesprek met de stakende arbeiders. “Onze tegels worden overal naar toe gestuurd, maar wij kunnen niet eens fatsoenlijk brood mee naar huis nemen”, zegt Murat Balci, een van de werknemers die al meer dan 10 jaar in de fabriek werkt.

Maar niet alleen zijn er klachten over de lage lonen. Ook vertellen de stakende werkers over de slechte situatie wat betreft veilig en gezond werken. Zo is het in de fabriek erg heet, vanwege de ovens waar de tegels in gemaakt worden. Het management weigert echter een goede airconditioning aan te schaffen, waardoor de temperatuur in de fabriek vaak oploopt tot 45 graden Celsius. Ook werden de werknemers verplicht dozen tegels van ver boven de 25 kilo te tillen en te verslepen; een gewicht wat ver boven het wettelijke maximum ligt. Veel werknemers hebben dan ook structurele rugklachten. Er was zelfs 1 voorval waarbij een zwangere werkneemster een miskraam kreeg door het te zware tilwerk wat ze binnen de fabriek moest verrichten.

De tegelfabriek bezet!

Uit onvrede met deze slechte werkomstandigheden besloten de werknemers van Sera Pool om zich aan te sluiten bij de vakbond Cam Keramik-Is. Cam Keramik-Is is een van de aangesloten bonden van de Turkse Confederatie van Progressie Vakbonden, DISK. Toen het management erachter kwam dat de werknemers zich organiseerden in de vakbond, werd een van de meest actieve vakbondsleden direct ontslagen. Naar naast werd hij bedreigd. Cihan vertelt: “Het management heeft mij opgebeld en gezegd dat als ik niet ophield met mijn vakbondslidmaatschap, ik op een dag mijn zoon misschien niet meer zou aantreffen als ik hem van school zou gaan ophalen”. Ook anderen werden geïntimideerd vanwege hun vakbondsactiviteiten. “Ze belden onze families op en vertelden dat we geen lid moesten worden van een terroristische organisatie. Een terroristische organisatie? Het is een vakbond!”, vertelt Ayse, een van de vrouwelijke werknemers en vakbondsvertegenwoordiger van de fabriek.

Nadat de werknemers mee dan genoeg hadden van de slechte werkomstandigheden en intimidatie, besloten ze te staken en de fabriek te bezetten. Sinds 11 dagen houden zo’n 140 werknemers de fabriek bezet. Ze zijn vastberaden er te blijven totdat hun vakbond door het management wordt erkent en ze vervolgens afspraken kunnen maken over betere arbeidsomstandigheden in de fabriek middels CAO onderhandelingen.

Internationale solidariteit.    

De kaderleden van FNV Metaal brachten een bezoek aan de stakende werknemers en staken hen een hart onder de riem. FNV kaderlid Klaas Zwart: “Ik wens jullie veel succes in jullie strijd; zodat jullie je kunnen organiseren in de vakbond, en je rechten kunnen opeisen ten opzichte van het management”. Bruno Batterman: “In Nederland kunnen we ons niet voorstellen dat zoiets mogelijk is. Ik denk dat ik namens al mijn vakbondscollega’s spreek als ik zeg: ik wens jullie het beste met jullie staking!”. Wiegert Postema: “Goed en belangrijk waar jullie mee bezig zijn: geef niet op!”.

Verder gaven de FNV kaderleden aan in Nederland ruchtbaarheid te geven aan de situatie in de fabriek van Sera Pool en de strijd van de stakende werknemers verder onder de aandacht te brengen binnen de Nederlandse vakbeweging. De stakende werkers van Sera Pool hebben ook een facebookpagina aangemaakt voor internationale contacten en solidariteitsbetuigingen. Bezoek de pagina en betuig ook je steun! Dit kan via https://www.facebook.com/Serapooldireniyor?fref=ts. Zie hieronder een korte video van het solidariteitsbezoek.

 

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren