Aanslag in Ankara = aanslag op de onafhankelijke vakbeweging in Turkije

Printervriendelijke versieSend by email

Afgelopen zaterdag vonden bijna 100 mensen de dood en raakten nog eens honderden gewond tijdens een bomaanslag op een vredesdemonstratie in Ankara, Turkije. Wat in de pers onderbelicht bleef is dat het een vakbondsdemonstratie betrof, mede-georganiseerd door de onafhankelijke confederaties KESK (publieke sector) en DISK (private sector). De meeste doden en gewonden zijn dan ook vakbondskameraden van de bovengenoemde vakcentrales, activisten van linkse arbeidersorganisaties en pro-koerdische organisaties.

TIE-Netherlands ondersteunt sinds 5 jaar verschillende vakbondsuitwisselingen tussen leden van aan KESK en DISK gelieerde bonden met verschillende afdelingen van de FNV (zie hier, hier, hier en hier). Vanuit onze betrokkenheid met de onafhankelijke vakbeweging in Turkije, willen we namens TIE-Netherlands dan ook onze afschuw uitspreken over deze laffe aanslag. Daarnaast willen we onze solidariteit uitspreken met de onafhankelijke arbeidersbeweging in Turkije, en de bredere sociale beweging die in Turkije strijd voor vrede en democratie.  

 

Ook vanuit de internationale vakbeweging is er inmiddels met afschuw gereageerd op de aanslag. Verschillende mondiale vakbondskoepel hebben verklaringen gepubliceerd. Zie onder andere de verklaringen van de Europese Vakbondskoepel ETUC, de Mondiale vakbondskoepel ITUC, sectorale vakbondskoepels voor Industrie IndusteriALL, Handel, UNI en Voedsel IUF. Ook Ton Heerts, voorzitter van de FNV, sprak tijdens de ITUC vergadering zijn medeleven uit met de slachtoffers.

In Turkije hebben de DISK en KESK vakcentrales een nationale staking uitgeroepen op 12 en 13 oktober om de slachtoffers te herdenken en om rechtvaardigheid te eisen. Zie de oproepen tot algemene staking hier. In verschillende sectoren worden er op de werkvloer verschillende acties gevoerd zoals werkonderbrekingen en manifestaties voor de poorten. Hieronder foto’s van acties in verschillende vestigingen van multinationale metaalbedrijven in Turkije zoals Mahle in Izmir, georganiseerd door de aan Disk verbonden metaalbond Birlesik Metal-Is.

 

In Nederland wordt er vanavond, dinsdag 13 oktober op het Beursplein in Amsterdam om 19.00 een wake gehouden om de slachtoffers van deze massamoord te herdenken. Zie de aankondiging in deze link en de foto hieronder. Kom ook!

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren