‘Roze’ vakbondsleden uit Nederland en Turkije inspireren elkaar. Netwerk Roze FNV brengt bezoek aan ‘roze’ vakbondscollega’s in Turkije.

Printervriendelijke versieSend by email

Namens Netwerk Roze FNV, Jolanda van Gool, juni 2016.

Sinds 2011 werkt het Netwerk Roze (destijds nog de homo/lesbische groep van Abvakabo) samen met TIE-Netherlands en de onafhankelijke Turkse vakbeweging in een internationaal uitwisselingsprogramma over het thema discriminiatie en lgbti-beleid op de werkvloer. Specifiek is het dit jaar de tweede keer dat actieve kaderleden uit beide landen elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen en elkaar wederom versterken in hun strijd tegen discriminatie op basis van gender identiteit en seksuele voorkeur zowel op de werkvloer als binnen de eigen vakbeweging (zie deze dit artikel voor een verslag van het vorige bezoek).

Deze keer reisden 3 kaderleden, Jolanda van Gool, Ger Rolsma en Barry Okinick, van Netwerk Roze FNV af naar Izmir, Turkije. Daar zou de Pridewalk plaatsvinden en er vond een workshop plaats met actieve kaderleden van het lgbti-comité’s die binnen de onafhankelijke lerarenbond Egitim-sen gevormd zijn, specifiek in Istanbul, Eskisehir en Izmir. Aanwezig was ook de voorzitter van de lerarenbond uit Cyprus en leden van Turkse LGBT organizatie KAOS GL.

Tijdens de workshop werd informatie uitgewisseld over hoe de vakbewegingen in Nederland en Turkije actief bezig zijn om de lgbti-rechten prominenter op de agenda te krijgen. De kaderleden uit Nederland hebben daarover aangegeven hoe ze dat in het verleden in Nederland hebben gedaan. Uiteraard is ook aangegeven dat we daar in Nederland nog steeds onze uitdagingen hebben, zoals binnen FNV Bouw. In Turkije is er natuurlijk sprake van een nog moeilijkere situatie. Het lgbti-comité krijgt namelijk op dit gebied geen medewerking, maar wordt zelfs bedreigd door ISIS en door Turkse fundamentalistische islamitische and fascistische groeperingen. Desalniettemin werden ideeën en strategieën uitgewisseld.

Vanwege de moeilijke situatie in Turkije is er een solidariteitsverklaring afgegeven namens het FNV-bestuur (ondertekend door Leo Hartveld) aan het management van de Turkse lerarenbond Egitim-Sen te Izmir om als FNV solidariteit te betuigen met het feit dat deze vakbond te Izmir het aan heeft gedurfd om officieel een lgbt-comité in te stellen binnen hun vakbond. Ook wordt in deze verklaring gevraagd de Pride demonstratie actief te steunen. Het is zelfs zo dat zij een lid van dit comité op hun kosten uitzenden naar de wereldconferentie die Netwerk Roze van FNV organiseert tijdens de Europride in augustus te Amsterdam ( zie www.freedomatwork.nl).

De Pridewalk die in Izmir gepland stond, werd plots 24 uur tevoren afgelast. Wij vonden het ongelofelijk dat deze Pridewalk werd afgelast vanwege het feit dat het dreigend zou zijn voor anderen. Daarom hebben we bij ons bezoek nogmaals onze solidariteit betoond en tijdens een persconferentie een verklaring afgelegd. Zie hiervoor het onderstaande filmpje en tekst:

--

We represent the FNV Pink Network form the Netherlands. The FNV is the largest union in the Netherlands. We have 1,3 million members and we influence the collective labour agreements of 5 million workers.

We are in Turkey in the context of a solidarity exchange program on the topic of lgbti rights on invitation of the Turkish trade unions and KAOS. As the pink network we struggle with and within the Union for lgtbi rights and see this rights as fundamental to the human rights.

The FNV admires the courage and strengh of the organizers of the Pride in Izmir.

At first we were very pleased to hear that the officials had agreed to the pride and were disappointed when we heard that the Pride, was forbidden 24 hours before planned.

We were in unbelief when we heard of the reasons for cancelation. The demonstration would cause danger to others. Members of the FNV have been to many Pride demonstrations in the world to show their solidarity. The treat and safety risk was almost always from intolerant groups and individuals around the Pride and not from the participants of the Pride.

We urge the government of Turkey, who wants to work together with Europe, to guarantee the safety of the lgbti people, to fight against discrimination, and support the rights of this community, like in many other countries in Europe and the world. 

Impressie bezoek Netwerk Roze FNV Izmir

Sinds 2011 ben ik betrokken bij de uitwisselingsprogramma’s met de Turkse vakbeweging en heb al jaren contact met de kaderleden van de Turkse vakbondsbeweging die zich bezighouden met LGBT-zaken. Het is goed dat we elkaar nog steeds ontmoeten en dat we elkaar weten te inspireren en motiveren tijdens deze bezoeken. Ik merk dat dat nu nog meer nodig is als andere jaren omdat de situatie in Turkije verslechterd op het gebied van mensenrechten en lgbti-rechten. Wat mij betreft zijn de mensen die zich daar toch voor inzetten helden! Het is namelijk nu met gevaar voor eigen leven. Er is binnen het vakbondskantoor van Egitim-Sen te Izmir al een herdenkingswand gemaakt met foto’s van vakbondsleden die het leven hebben gelaten bij acties:

 

Kortom deze uitwisselingsprogramma’s en het betuigen van solidariteit blijven noodzaak.

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren