Marokko

"Dit bezoek heeft meer dan voldaan aan mijn verwachtingen"

Interview met FNV kaderleden Gert Romeijn en Berrie Waslander

(Inspecteurs bij de NVWA-Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit)

3 oktober 2016

 

Berrie en Gert, jullie zijn de afgelopen dagen in Marokko geweest. Wat kwamen jullie hier doen?

G: We kwamen samen met onze vakbondsbestuurder Mieke van Vliet kijken wat de Marokkaanse collega’s voor werk doen, en hoe zij hun vakbondswerk invullen.

Project uitwisseling tussen ambtenaren in Marokko en Nederland (FNSA-Abvakabo FNV)

TIE  werkt al een aantal jaren samen met de kleine, maar zeer actieve Marokkaanse vakbond FNSA (Fédération Nationale du Secteur Agricole). FNSA organiseert zowel landarbeiders als ambtenaren bij het Ministerie van Landbouw en de daaronder vallende diensten zoals de irrigatiedienst, de dienst die kleine boeren ondersteunt en de Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit. Gedurende een aantal jaren heeft het TIE-project zich vooral gericht op scholing en ondersteuning van de landarbeiders in de agrarische exportregio rond Agadir.

"Het idealisme spatte er van af"

Interview met Gert Romeijn en Jan Heres over hun uitwisselingsbezoek met de Marokkaanse vakbond FNSA-UMT.

Vorsicht Krabbe! Das große Geschäft mit dem kleinen Tier. De grote Handel met het kleine dier

Documentarfilm-Documentaire

ZDF-3 juli 2013 Sie ist so etwas wie ein kulinarisches Wahrzeichen für Norddeutschland, die Nordseekrabbe: eine leckere Delikatesse, verbunden mit viel Tradition. Früher ein rein regionales Produkt, findet man die Nordseekrabbe heute in jedem Discounter zu günstigen Preisen. Das macht neugierig. "ZDFzoom" blickt hinter die Kulissen und will wissen: Wie kann es sein, dass das leicht verderbliche Nahrungsmittel heute europaweit so günstig vertrieben wird?

Garnalenpelsters pikken het niet langer

-Maike Awater- 05/07/13 In de broeierige hitte van Tanger zijn enkelen mannen en vrouwen driftig spandoeken aan het schoonmaken in een verstopt kantoortje. De spandoeken zullen gebruikt worden voor de demonstratie van morgen tegen de uitbuiting in de vrijhandelszone.

Marokkaanse landarbeiders in Nederland in gesprek over slechte arbeidsomstandigheden

De Marokkaanse vakbondsactivisten die tussen 3 en 8 februari  in Nederland waren gingen voor het eerst in gesprek met het management van sperziebonen fabrikant Van Oers. Ook ontmoetten ze leden van FNV Bondgenoten en namen ze deel aan een multistakehouders-dialoog over de arbeidsomstandigheden in de Marokkaanse sperziebonenproductie.

"Nu durven we te onderhandelen en hebben we onze zelfwaardering terug"

Interview kaderleden FNSA Duroc

Jamila Edaoudi en Atika El Fizazi zijn kaderleden van de landarbeidersvakbond FNSA in Marokko. De cursus waarin zij leerden onderhandelen is heel belangrijk voor hen geweest. Jamila: "Ik voelde mij in het verleden gemarginaliseerd. Nu waarderen de mensen mij, ik kan iets nuttigs doen voor hen en ik voel mij belangrijk." Lees hier het interview.

Kwartetten over veiligheid in Marokko

Verslag van kaderleden Matthieu en Brahim

Van 16 tot 22 oktober waren Brahim Rezziki en Matthieu Veldhuizen in Marokko om deel te nemen aan een tweetal scholingsseminars voor landarbeiders in de tuinbouwgebieden rond Agadir en Kenitra. 

Wie is Amina?

Amina, uit het verhaal van Rachida, garnalenpelster op bezoek bij haar collega's in Nederland,  is een garnalenpelster uit Tanger. Toen zij een ongeluk kreeg bleek dat haar werkgever in zeven jaar nooit sociale lasten had afgedragen voor haar, dus kreeg ze geen uitkering.

Hoor haar verhaal en bewonder haar solidaire standvastigheid......

Klik op het plaatje hierboven of op: Amina's verhaal

Marokkaanse garnalenpelsters in Nederland

Deze week was een geweldige ervaring! Al die belangstelling en samenwerking geeft ons zo veel energie en kracht om onze strijd voor betere arbeidsomstandigheden door te zetten. Vooral ook de ontvangst bij TIE-Netherlands en bij Heiploeg.

Door TIE-NL zijn we zover gekomen; door de scholing en hun aanwezigheid zijn we de angst om ons werk te verliezen kwijt en strijden we nu voor recht en waardigheid. In Marokko moet je daar voor vechten, maar het is zo belangrijk. Ten dele is het gelukt, we hebben een vakbond opgericht waarmee we onze belangen willen behartigen. Wat Amina overkwam heeft ons nog meer doen beseffen hoe belangrijk dit is.

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren