“Vakbondsleden die zich met veiligheid bezighouden zijn gedreven en kritisch; dat maakt ze kwetsbaar”

Printervriendelijke versieSend by email

Kaderleden over hun training Veiligheid op de Werkvloer in Belarus

Kaderleden Ton en Wim geven al jaren trainingen in Belarus. Ze leren de leden van de onafhankelijke vakbond BKDP hoe ze een structuur rondom Veiligheid en Gezondheid kunnen opbouwen. “Vakbondsleden hebben nu heel veel kennis van veiligheid op het werk. De uitdaging is om deze toe te passen en te verduurzamen. Dat valt niet mee onder de Wit Russische omstandigheden.”

Van 9 tot 12 maart verzorgden Ton en Wim, werkzaam bij chemiebedrijven DSM en Lanxess, weer een seminar in Minsk, Belarus. “Eén van onze beste seminars tot nu toe,” aldus de kaderleden, “de deelnemers wilden alles weten en er was een hele open sfeer. Dat kwam ook door de manier waarop we het seminar georganiseerd hadden.” De twee trainers hadden dit keer geen vooropgezet plan. Binnen het thema ‘risico’s’ speelden ze in op de door de deelnemers aangedragen onderwerpen. Dat kun je alleen doen als je heel goed in het onderwerp zit. En dat zitten Ton en Wim dankzij hun jarenlange ervaring met Veiligeheid en Gezondheid op de werkvloer zeker!

“Veiligheid is een mensenrecht,” leggen Ton en Wim uit, “en een vakbond die zch niet met veiligheid bezig houdt houdt niet van zijn mensen.” In Belarus, of Wit Rusland, is het thema van groot belang: vorig jaar overleden 179 mensen tijdens een ongeval op het werk. Soms worden ongevallen met slachtoffers nooit gemeld. En in de meeste gevallen krijgen alleen werknemers de schuld; de werkgever treft geen blaam. Sinds dictator Lukasjenko aan de macht wordt het werk van onafhankelijke vakbonden bovendien erg bemoeilijkt.

Dankzij de inzet van de twee kaderleden hebben werknemers en veiligheidinspecteurs van de onafhankelijke Belarussische vakbond BKDP arbocommissies in de bedrijven weten op te zetten. Toch zijn er nog een hoop risico’s op de werkplekken. Tijdens het seminar brengen de deelnemers die in kaart: tocht, trillingen, geluid, hoge temperaturen, slechte verliching en kans op explosies. Ton en Wim gaan op alle risico’s in. Ze maken het probleem concreet door het gebruik van filmpjes en door de relatie te leggen met de dagelijkse praktijk en persoonlijke situatie van werknemers. Zo motiveren ze mensen om zich in te zetten voor verbetering.

Van belang is dat mensen zich organiseren wanneer ze met veiligheid aan de gang gaan. Ton: “Vaak gaan mensen al naar de werkgever zonder eerst een netwerk met medestanders te vormen. Je moet collega’s blijven attenderen op veiligheid. Maar het gesprek met collega’s hierover is niet altijd leuk en vaak nog moeilijker dan met de werkgever.” Ook hameren de trainers op het belang van informatievoorziening via vakbondsblaadjes en posters over veiligheid. De vakbond kan hierin een ondersteunende rol spelen.

Ton en Wim willen trainers opleiden die zelf seminars over veiligheid kunnen verzorgen. “Dat moeten gedreven mensen zijn met een zeker opleidingsniveau,” geven ze aan, “en ze moeten gedragen worden door de leden dus daarbij zitten ook vrouwen en jongeren”. Zelf hebben ze onder de deelnemers al goede kandidaten gezien: “Je pikt ze er zo uit. Mensen binnen vakbond die zich met veiligheid bezighouden zijn heel gedreven, kritisch en gemotiveerd. Die mensen moeten de kans krijgen zich te ontwikkelen en te profileren. Helaas worden kritische werknemers vaak ontslagen en ook de vakbond ziet ze soms als een bedreiging. Ze zijn dus extra kwestbaar.”

Ton en Wim hebben hun volgende seminar eind juni. Dan presenteren ze ook het handboek dat zij geschreven hebben over risico’s. “Het handboek ondersteunt de trainers, ze kunnen er altijd op terugvallen.” Ondertussen houden de trainers contact met de Belarus via skype en facebook.

“Vorderingen gaan langzaam”, beamen Ton en Wim, “maar volgens mij hebben ze al veel meer besef over veiligheid dan in omringende landen zoals Ucraine, Rusland of Litouwen.  En daar gaat het om: veiligheid zit tussen je oren.”

 

Foto's van Ton en Wim in Belarus zijn te zien op http://www.tie-netherlands.nl/image/tid/101

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren