TIE ontvangt brief van gevangengenomen vakbondsleden in Turkije

Printervriendelijke versieSend by email

Namens TIE hebben we al meerdere keren de noodklok geluid over de toenemende repressie in Turkije tegen de onafhankelijke vakbeweging (zie: http://www.tie-netherlands.nl/node/2944 & http://www.tie-netherlands.nl/node/2940). Verschillende vakbondsleden waar we in Turkije contact mee hebben zitten inmiddels in de gevangenis vanwege hun vakbondsactivisme. Onlangs ontvingen we van twee van hen een brief vanuit de gevangenis in Ankara. Hierin geven de algemeen directeur en de voorzitter van de vrouwenafdeling van de lerarenbond Egitim-Sen hun visie op hun gevangenneming en de repressie tegen de onafhankelijke vakbeweging in het algemeen. Ze vroegen ons de brief te verspreiden: bij deze de Nederlandse vertaling.

--

Beste collega’s,

Zoals jullie weten zijn wij gearresteerd op 25 juni 2012, waarbij de politie onze huizen en onze kantoren is binnengevallen. Ook onze vakbondsgebouwen zijn hierbij doorzocht. In totaal zijn 50 leden van de KESK (Confederatie van Ambtenaren Vakbonden) opgepakt, inclusief onze voorzitter Lami Özgen. Van deze 50 leden zijn 28 (waaronder 15 leden van de lerarenbond Egitim-Sen en 13 leden van andere bonden) veroordeeld door de rechtbank en sindsdien zitten we in de Sincan gevangenis in Ankara.

De zaken waar we van beschuldigd worden zijn zo ver naast de waarheid en niet op bewijs gestoeld dat het bijna een ‘komedie’ genoemd kan worden. Waar het werkelijk om gaat is dat wij onze hoofden niet buigen voor degenen die de slavernij weer willen invoeren in onze samenleving en we ons niet de mond hebben laten snoeren. Dit is wat degenen die momenteel aan de macht zijn niet kunnen verkroppen. Zo organiseerden we een staking op 21 december 2011 om een betere toekomst voor ons land te eisen. Op 28-29 maart 2012 demonstreerden we tegen de wetshervorming die ons onderwijs zou vernietigen en onze rechten te grabbel zou gooien. Op 23 mei 2012 organiseerden we een ambtenaren staking waar 2 miljoen mensen in participeerden en die zich uitsprak tegen de ‘CAOs’ die onze ambtenaren zou dwingen onder miserabele omstandigheden te moeten leven.

In Turkije heeft zich tegenwoordig de situatie ontwikkeld waarbij advocaten, burgemeesters, leden van het parlement, journalisten, studenten, en andere groepen die oppositie voeren tegen de huidige regering, gevangengezet worden. Daarom is onze gevangenneming geen verassing, maar eerder een onderdeel van de ‘staat van angst’ die momenteel in Turkije gesticht wordt. Als deel van die oppositie zijn ook leden van het vrouwennetwerk van de aan de KESK verbonden vakbonden Tüm Bel Sen (Vakbond van gemeente ambtenaren) en Haber Sen’s (Vakbond van arbeiders in Media, Communicatie and Post) gevangengezet hier in de Sincan Gevangenis in Ankara. Hun
inzet voor het vredesproces in Turkije, hun verzet tegen de plannen van de overheid om abortus te verbieden, hun afwijzing van het voorstel van onze Eerste Minister dat vrouwen op z’n minst 3 kinderen moeten hebben en thuis moeten blijven, en het organiseren van de eerste staking in de geschiedenis van Turkije van vrouwelijke ambtenaren op 8 Maart (internationale vrouwendag)…dit zijn de echte redenen van de toenemende repressie en de intimidatie jegens de vrouwelijke leden van onze KESK confederatie.

Echter wij blijven standvastig voorstanders van rechtsvaardigheid. Onze gerechtvaardigde strijd zal de heersende macht uiteindelijk breken. In deze context is de komende eerste rechtszaak tegen onze vrouwelijke kameraden van buitengewoon belang. Als het verzet en de solidariteit groeit, kunnen we vrij komen. Dit is de hoop die wij koesteren en verwachten van arbeidsgerichte organisaties en van onze vrienden die nooit de hoop hebben opgegeven. De strijd die we gezamenlijk voeren zal de afloop ervan bepalen.

Wij weten dat jullie solidair met ons zijn geweest sinds we zijn opgepakt door de politie. Omdat jullie, net als wij, ook weten dat het echte doel van deze campagne is om de macht van de KESK te breken onder valse voorwendselen. In de komende dagen zal het bezoek van de vertegenwoordigers van verschillende vakbonden ons alleen maar sterker maken. En laat dat een waarschuwing zijn voor degenen die de huidige onderdrukking organiseren! Met al onze vrienden hier in de gevangenis willen we blijk geven van onze dank voor jullie solidariteit.

We hopen dat we elkaar snel weer kunnen zien.

Hartelijke groeten,
Mehmet Bozgeyik (algemeen directeur Egitim-Sen) en Sakine Esen Yılmaz (algemeen voorzitter van de vrouwenafdeling).

Mehmet Bozgeyik 

Mehmet Bozgeyi                            Sakine Esen Yılmaz        

 

Zie hieronder in het PDF bestand de orginele Engelse versie die werd rondgestuurd vanuit Egitim-Sen.                       

BijlageGrootte
LetterOfBoardMembers-ENG.pdf21.58 KB

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren