Dik compliment voor Belarussische trainers

Printervriendelijke versieSend by email

Voor het eerst gaven kaderleden van de Belarussische mijnbouwvakbond NPG zelf een training over veiligheid en gezondheid aan hun collega’s. Ton Kitzen en Wim Dekkers waren dit weekend in juni trainer-af en grepen alleen nog in waar en wanneer dat nodig was.

Vijf trainingen over Veiligheid en Gezondheid op het werk (VGWM) gaven Ton Kitzen en Wim Dekkers in 2012 en 2013. Stap voor stap leerden ze de kaderleden van de verschillende bonden van de Wit Russische BKDP hoe om te gaan met gevaarlijke situaties op het werk en hoe ze een VGWM structuur op kunnen bouwen om deze kennis te verduurzamen. In oktober 2012 presenteerden zij hun handboek ‘Nieuwe Trainers Vaste Afspraken – BKDP’ dat zij speciaal voor de BKDP ontwikkelden. Hierin staat alle relevante kennis omtrent VGWM, de handvatten om een VGWM structuur via de vakbonden op te bouwen, en tips en opdrachten voor trainers die anderen in de materie trainen. Toekomstige trainers van BKDP gebruiken het handboek nu als naslagwerk en tijdens hun trainingen. Op 1 en 2 juni oefenden de eerste getrainde kaderleden met het geven van een training. Dit is wat Ton en Wim willen bereiken; de door hun overgebrachte kennis en vaardigheden zullen zich zo als een inktvlek onder de kaderleden verspreiden.

IJsbergtheorie en arbohuis

“Afgelopen seminar in Soligorsk was een groot succes”, vertellen Ton en Wim, “Hoewel we het in maart uitgebreid besproken hadden en er een strak programma vaststond, was het een spannend moment. Er waren 20 mensen aanwezig: 8 trainers waarvan 2 de training gaven, enkele veiligheidsinspecteurs uit de mijnen en uit Bobruisk, en tenslotte de senior inspecteur Vladimir en Oleg, internationaal secretaris van de BKDP. Natuurlijk waren er de nodige zenuwen onder de twee prille trainers. We hebben ze voorafgaand het nodige vertrouwen ingesproken.

Twee jonge mijnwerkers gaven de training en dat deden ze ontzettend professioneel. Ze gebruikten ons handboek veel, en aan de manier waarop ze alles uitlegden kon je merken dat ze de stof echt beheersen. Ze hadden het over de ijsbergtheorie en het arbohuis; thema’s die wij ooit inbrachten. Ook maakten ze de verbinding tussen de wetgeving en de praktijk. Voor ons was het heel mooi om mee te maken.

De wetgeving in de mijnbouwsector is recentelijk gewijzigd ten nadele voor het personeel. Dit onderwerp kwam in de presentaties terug. De trainer lieten zien dat door de dialoog te voeren met de werkgever verbeteringen weer terug op de agenda kunnen komen. In de praktijk heeft één van de trainers een voortrekkersrol gehad bij een aantal verbeteringen rondom overwerk in de mijnbouw. Overwerk is een belangrijk thema binnen VGWM, omdat de grenswaarden voor het werken met gevaarlijke stoffen dan overschreden kunnen worden.  

Laten zien waar de kansen liggen

Ook didactisch was het een belangrijke stap om een training te laten geven door de werknemers zelf. Tijdens het seminar in juni hadden de trainers hun presentaties met hun collega’s op de werkplek opgesteld en besproken. Dat is in Wit Rusland niet vanzelfsprekend. We willen hier nog meer aandacht aan geven: de trainers meer didactische vaardigheden bijbrengen en misschien wel een handboek didactiek ontwikkelen.

De Belarussische trainers verdienen een dik compliment! Ze waren vol positiviteit en lieten steeds zien waar de kansen liggen om arbeidsomstandigheden te verbeteren en hoe je dat stap voor stap bereikt.

Ook voor ons zijn er leerpunten geweest. Er was een moment waarbij we de trainer wilden ondersteunen. Als je dan te lang praat dan breek je het moment voor de trainer; dat moeten we beter in de gaten houden, ons ingrijpen moet kort en krachtig zijn.

Expert in VGWM

Het is nu de taak van BKDP om de ontwikkeling van de trainers te stimuleren en meer thema- trainingen te beleggen. De overige 6 trainers gaan de komende tijd aan de slag. Het is aan de BKDP om aan te geven waar de behoefte het grootst is. We zijn gevraagd om in het najaar naar Bobruisk te komen en een training bij te wonen. In de tractorfabriek van Bobruisk zijn de omstandigheden slecht. Omdat er veel vrouwen werken denken we aan het thema “gevaarlijke stoffen en zwangerschap”, hoewel de trainers zelf het thema kunnen kiezen. Het is dan belangrijk om zoveel mogelijk vrouwen uit te nodigen. Waar wij er als mannen niet uitkomen willen we specialisten van de FNV erbij betrekken. BKDP wil ook verder met ons praten over het opzetten van de VGWM structuur en volgend jaar een trainingsweek organiseren. Wij denken nog aan een leiderschapscursus over arbeidsomstandigheden, wat van belang is voor de dialoog met werkgever en overheid.

Kortom, er zijn genoeg plannen, die de komende tijd meer duidelijkheid zullen krijgen. Een belangrijke start is nu gemaakt door Belarussische kaderleden op te leiden tot VGWM trainers. Als deze ontwikkeling doorzet wordt de BKDP in de toekomst expert op dit gebied.”  

 

Dit seminar is mogelijk gemaakt door financiering van:

  

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren