Wie er protesteren in Brazilië en Chili

Printervriendelijke versieSend by email

Zuid Amerika gaat massaal de straat op. Maar zijn de protesten in Brazilië nieuw en doet de gewone Braziliaanmee? In Chili  wordt de staatsgreep door Pinochet in de media 40 jaar na data uitvoerig herdacht, maar  protesten op straat worden onderdrukt. Vakbondsleiders uit Brazilië en Chili debatteren over de achtergrond van de protesten in hun land en vergelijken de situatie met de protesten in Europa.

“In Brazilië spreken links en rechts uit naam van het volk, maar datzelfde volk gaat niet de straat op en zijn niet betrokken bij de protesten.  De toestand is zo verwarrend dat de gewone arbeider afstand neemt van het publieke debat”, dat schrijft Sergio Bertoni, activist betrokken bij de vakbond in Brazilië.

Iván Salidas, vakbondsactivist uit Chili vult aan: “In Chili, 40 jaar na de coup tegen Allende, schieten me alle herinneringen te binnen aan die dag op 11 september. In het bijzonder omdat de hele week, op alle kanalen, reportages te zien zijn over de militaire staatsgreep”. “Maar”, vult Salidas aan, “ buiten is de situatie gespannen. De overheid heeft duizenden politiemannen de straat opgestuurd als ordehandhavers. Winkels en bedrijven sluiten vroeg. Ondertussen bereiden de bewoners van Santiago manifestaties voor en elektriciteitsuitvallen en barricades”.

Ga in discussie met vakbondsprominenten van de Braziliaanse CUT en de Federatie van Autonome Vakbonden van WalMart Chili, en met de activisten Bertoni,  Salidas en eet een hapje met ons mee in Budapest op het WG-terrein in Amsterdam op vrijdag 27 september om 18.30.

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren