Belarus

Belarussische vakbond pakt slechte arbeidsomstandigheden aan

Belarussische mijnwerkers bereiken voor het eerst in de geschiedenis verbeteringen in veiligheid en gezondheid in de kalimijnen

Kaderleden nemen deel aan internationaal trainingsseminar van het vrouwennetwerk van de onafhankelijke vakbond BKDP in Belarus

Kaderleden Silvana Francken (FNV Spoor en lid van de Werkgroep Internationale Solidariteit (WIS) van het Netwerk Vrouwen FNV), Marjon ten Boer (FNV Industrie) en een medewerker van TIE-Netherlands reisden van 11-14 maart af richting Minsk, Belarus. Hier vond het jaarlijkse nationale trainingsseminar plaats voor het vrouwennetwerk van de onafhankelijke vakbondsfederatie de BKDP. Dit keer ging het over leiderschapskwaliteiten, motiverende gespreksvoering en de organizing methode.

Belarus; onafhankelijke vakbonden met geheven vuist tegen een autoritaire staat.

Bericht van Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) aan de ILO

Verslag van een succesvolle internationale mijnwerkersconferentie, 4 juni 2015

De conferentie Sterke vakbonden voor veilige mijnen, veilig werken is een mensenrecht vond plaats in de stadsschouwburg in Heerlen. De organisatie was in handen van een groep kaderleden van FNV en werd ondersteund door TIE-Netherlands en Mondiaal FNV.  De conferentie vormde onderdeel van een breder project gericht op de versterking van de positie van mijnwerkers in Turkije.

Vakbondsopbouw in Belarus

TIE-Netherlands voert sinds 1997 projecten uit ter ondersteuning van de onafhankelijke vakbond BKDP (Belarusian Congress of Democratic Trade Unions) in Belarus. In 2012 is een nieuw project van start gegaan, dat financieel ondersteund wordt door FNV Bondgenoten en de EU.  

Kaderleden FNV Bondgenoten ondersteunen vakbond in Belarus met arbeidsveiligheidsbeleid

Ton Kitzen en Wim Dekkers ondersteunen de onafhankelijke vakbonden (met name in de mijnindustrie) in Belarus met het maken en vastleggen van een arbeidsveiligheid beleid. Het project wordt gefinancierd door geld dat door FNV Bondgenoten binnen de CAO van DSM onderhandeld is. Zie hier een verslag van de laatste activiteit die heeft plaatsgevonden. In 2015 wordt er een vervolg gegeven aan het project.

Onderhandelen in Belarus: de ervaringen van een jonge bestuurder

 “Altijd terug naar je achterban! Als dat nodig is stop je de onderhandelingen en kom je later terug.” De jonge bestuurder Marijn van der Gaag heeft ruim vier jaar ervaring met collectieve onderhandelingen in de metaalsector. Hij is als bestuurder bij FNV Bondgenoten verantwoordelijk  voor bedrijven in de regio Oost. Maar in het weekend van 11-12 oktober heeft hij een andere taak: het trainen van Belarussische jongeren in het doen van onderhandelen.

Nederlands kaderlid geeft training over onderhandelen in Minsk

Op 27-28 september 2014 vond in Minsk, Belarus het jaarlijkse nationale trainingsseminar plaats voor vrouwelijke leiders en leden van de onafhankelijke vakbondsfederatie de BKDP. Dit keer ging het over CAO onderhandelingen.

FNV Jongeren hebben respect voor dappere Wit Russen

Op 31 juli reisden 4 jonge kaderleden van FNV Bondgenoten met TIE naar Wit Rusland voor de ‘jongeren zomerschool’. Door de repressie in Wit Rusland verliep de activiteit niet zonder problemen. Het versterkte wel de solidariteit en samenwerking tussen de Wit Russische en Nederlandse jonge vakbondsleden. 

“Met wat ondersteuning krijgen de Wit Russen een goede arbo structuur voor elkaar”

In de week van 16 tot 22 juni kregen leden van de Belarussische vakbond BKDP van FNV kaderleden een intensieve training in Veiligheid en Gezondheid op het werk. Aan het eind van de week formuleerden ze hun eigen veiligheidsbeleid. Voorafgaand hadden Ton Kitzen en Wim Dekkers, uit de industrie sector, en Clive Whittle, werkzaam in de metaal, hen hierbij ondersteund.

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren