FTZ

Garnalenpelsters pikken het niet langer

-Maike Awater- 05/07/13 In de broeierige hitte van Tanger zijn enkelen mannen en vrouwen driftig spandoeken aan het schoonmaken in een verstopt kantoortje. De spandoeken zullen gebruikt worden voor de demonstratie van morgen tegen de uitbuiting in de vrijhandelszone.

Marokkaanse garnalenpelsters in Nederland

Deze week was een geweldige ervaring! Al die belangstelling en samenwerking geeft ons zo veel energie en kracht om onze strijd voor betere arbeidsomstandigheden door te zetten. Vooral ook de ontvangst bij TIE-Netherlands en bij Heiploeg.

Door TIE-NL zijn we zover gekomen; door de scholing en hun aanwezigheid zijn we de angst om ons werk te verliezen kwijt en strijden we nu voor recht en waardigheid. In Marokko moet je daar voor vechten, maar het is zo belangrijk. Ten dele is het gelukt, we hebben een vakbond opgericht waarmee we onze belangen willen behartigen. Wat Amina overkwam heeft ons nog meer doen beseffen hoe belangrijk dit is.

Vrouwen uit vrijhandelszones staan niet alleen

Van vrijdag 11 februari tot maandag 14 februari vond in Tanger, Marokko, een uitwisseling plaats tussen vrouwen die werken in vrijhandelszones. Zij kwamen uit Mexico, Guatemala, Indonesië en Marokko en de industrieën waarin zijn werkzaam waren varieerden. Toch hadden ze veel gemeen.

Een voorbereiding voor vrouwen werkzaam in vrijhandelszones

Hoe ziet de dagelijkse realiteit van vrouwen in de Mexico, Marokko, Indonesië, Honduras, Guatemala en Sri Lanka eruit? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden van vrouwen die werkzaam zijn in de zogenaamde vrijhandelszones? En welke methodes van werken bestaan er in de landen om de vrouwen te organiseren en hun situatie te verbeteren? 

Martha Ojeda, Coalición pro Justicia en las Maquiladoras over de samenwerking met TIE-Netherlands en het PLA

“Mijn eerste activiteit met TIE was de tour van een arbeider van het bedrijf Duro Bags in 2000 door de V.S. en Canada. TIE had geholpen om dit te organiseren. Duro Bags is een Amerikaans bedrijf uit de Mexicaanse vrijhandelszone bij de grens.

More About Us

       

 
 
Inhoud syndiceren